2013 m. vasario 19 d.

Sveikame kūne - sveika siela! 2 dalis

Senesniame įraše kalbėjau apie sportą, tačiau reikia nepamišti ir kito itin svarbaus sveikos gyvensenos elemento - mitybos. Taigi šis įrašas būtent ir bus skirtas senai žinomiems, bet galbūt primirštiems mitybos principams aptarti.

Visavartė mityba - mūsų sveikatos, darbingumo, geros nuotaikos pagrindas. Kuo įvaresnį maistą renkamės, tuo daugiau skirtingų maistinių medžiagų gauname, o tai užtikrina visapusišką mūsų organizmo poreikių patenkinimą. Taigi, keletas, mano manymu, svarbių mitybos principų, kuriais vadovaujantis mityba bus visavertė, o kūno formos labiau džiuginančios:

1. Kuo rūpestingiau rinktis maistą - t.y. skaityti produktų etiketėse nurodomą informaciją. Maisto produktų gamintojai savo produktų etiketėse nurodo daug svarbios informacijos - produkto maistinę, energinę vertę, sudėtį, tad skaitykime ir domėkimės, ką perkame ir vartojame :)

2. Valgyti mažomis porcijomis, tačiau dažnai. Jokiu būdu neleisti organizmui badauti. Optimali pertrauka tarp valgymų - 3-4 valandos. Jeigu žinau, kad būsiu labai užsiėmusi ir neturėsiu laiko grįžti namo pavalgyti, visuomet pasiimu su savimi namuose ruošto maisto, kad netektų kęsti alkio.

3. Mitybos įvairumas. Maisto produktus kasdien rinktis iš visų maisto produktų grupių. Įvairus maistas užtikrina visapusišką organizmo poreikių patenkinimą, todėl tokios dietos, kaip kiaušinių, grikių, vaisių ir panašiai, kurios yra sudaromos pagrinde iš vieno produkto arba vienos produktų grupės tikrai nėra naudingos organizmui.

4. Pusryčiai - būtini! Juk neveltui sakoma, kad pusryčių negalima atiduoti net draugui :) Pusryčiams labai tinka grūdų košė - avižiniai dribsniai, grikiai ir panašiai, nes tai angliavandeniai, suteikiantys energijos, kuri taip reikalinga pradedant naują dieną.

5. Maistą kuo geriau sukramtyti. Taip organizmas jį geriau suvirškins ir įsisavins daugiau maisto medžiagų.

6. Vartoti mažiau kepto maisto. Geriausia būtų maistą virti, troškinti, kepti ant grotelių, virti garuose. Taip pat nereiktų pamiršti ir natūralaus, neapdoroto maisto - vaisių, daržovių, riešutų.

7. Valgant neužsiimti "pašaline veikla" - televizoriaus žiūrėjimu, knygos skaitymu, naršymu internete ir panašiai. Bet kokie pašaliniai dirgikliai atitraukia dėmesį nuo maisto ir dažnai paskatina suvalgyti daugiau negu reikia. Be to, ne taip kreipiamas dėmesys į maisto kramtymą, kadangi smegenys būna užimtos kitais dalykais :)

8. Naudoti mažesnes lėkštes. Akivaizdu - į mažas lėkštes tiesiog netelpa mažiau maisto :) Tačiau psichologiškai atrodys, kad maisto yra daug. Mažesnių indų naudojimas padės nepersivalgyti ir nuo stalo pakikti greičiau.

9. Ir, svarbiausia, gerti daug vandens! Patartina apie 8 stiklines per parą. Vanduo padės ne tik numalšinti troškulį ir alkį, tačiau ir valys organizmą. Neabejotinas ir kitas vandens poveikis - pakankamai drėgmės gaunantis organizmas atsidėkoja stipriais plaukais, nagais ir jauniau atrodančia oda.


Vėliau pažadu pasidalinti sveikų, mažai kaloringų ir labai skanių patiekalų receptais bei nuotraukomis! ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą